IRAANS KOKEN

Klik hier voor take-away!

Klik hier voor de beschikbare recepten!

Perzische keuken – Algemene informatie

De Perzische keuken is een van de oudste en meest diverse ter wereld. Gelijk welke Perzische keuken is een ‘hoorn des overvloeds’ met subtiele smaken zoals granaatappelmelasse, zuur- en andere bessen, gedroogde limoen, noten, zaden, gedroogde vruchten, verse kruiden en onnoemelijk veel specerijen en natuurlijk de saffraan. Iraanse Saffraan is één van de fijnste ter wereld. Zuivere saffraan is intens van kleur en geur, rijk aan smaak en precies daardoor geeft het dat tikkeltje speciaals aan gerechten, desserten, zelfs warme en/of koude dranken

Stoofschotels en rijstgerechten, die de smaken laten indringen, zijn daarom ook zo geliefd in Iran, ook bij vegetariërs. Zij vinden er zeker ook hun gading. Wat dacht je van in de oven op houtskool geroosterde aubergine met tomaten, knoflook, kurkuma en eieren (Mirza Qasemi). Of Kuku Sabzi, een kruiden frittata met peterselie, koriander, dille, walnoten en zuurbessen?  Met een vers uit de traditionele oven gehaald platbroodje erbij? En waarom niet dat platbroodje als een tussendoortje met een kommetje soep, verse kaas en biologische groenten?

Maar niet te kloppen is de nationale hobby van Iran: de BBQ. Voor BBQ-liefhebbers is Iran the place to be.  Overal te lande.

En nu je toch op de buiten bent, bezoek een pistache-, granaatappel-, rozen- of saffraanveld. Afhankelijk van het seizoen brengt Persiana je daarnaartoe. Of je kunt ontdekken hoe tahin gemaakt wordt in een artisanale fabriek.

Iran heeft zijn eeuwenoude specialiteiten goed bewaard. De kleuren, geuren, smaken, uitstalling, het is zo fascinerend! Laat Persiana je in elke streek meetronen naar zoveel lekkers en gezonds.

Met onze ervaring en directe contacten in Iran garanderen we een reis met een gevarieerde Perzische keuken, in een warme, familiale en vriendschappelijke sfeer.

Kuku Sabzi Kruiden frittata

 

Fesenjun- feestelijke Perzische stoofschotel op basis van walnoten, granaatappelmelasse, saffraan

 

Elke streek heeft zijn specialiteiten en dat zorgt voor afwisseling. In Iran doen ze niet aan voorgerechten, maar krijg je je hoofdgerecht samen met verschillende bijgerechten. Zo serveren ze er meestal yoghurt bij. Dit kan naturel zijn, of gemengd met bijvoorbeeld verschillende kruiden. Daarnaast wordt er vaak ook een frisse salade van groenten en kruiden geserveerd. De lichte en knapperige bij gerechtjes combineren perfect met de warme, aardse gerechten!

FullSizeRender (10)

Kruiden yoghurt (yoghurt met komkommer of spinazie en munt)

IMG_6554

Salade Shirazi (komkommer, tomaten, sjalot, munt, verse citroensap of zure druivensap)

Lekkere maaltijdsoepen zijn:

  • Abgoosht, met stukken lamsvlees en groenten.
  • Ash, met granen, groenten, kruiden, en soms vlees.
Ash Reshte

Ash Reshte (linzen, bonen, kikkererwten, kruidenmengeling, Iraanse noedels, wei, gebakken uien, gedroogde munt in olijfolie)

Kabab is het nationale gerecht van het land!

IMG_7302

Kabab mengeling

IMG_0499

Barg Kabab- Rundfilet bbq

IMG_0500

Chelo Kabab- Rijst met Kabab

Brood, wordt vooral ‘s morgens gegeten, samen met een soort fetakaas,komkommer, noten en verse kruiden.

 

 

IMG_0391

Rijst is de basis van elke maaltijd. Iraniërs koken de rijst gedurende een korte periode en laten die daarna stomen op een laag vuur. Op de bodem van de kookpot leggen ze een mengsel van saffraan, ei en yoghurt of een laagje aardappelen, dat een harde korst vormt.

IMG_0395

Rijst met Aardappelkorst

De populairste drank is dugh, zure yoghurt die is aangelengd met water en kruiden. Heel gezond en dorstlessend als het warm is. In Iran vind je ook ijsjes en lekkere en verse fruitsappen afhankelijk van het seizoen .

IMG_0745

Dugh (yoghurt-water- kruiden)

Er bestaan verschillende soorten bier, uiteraard zonder alcohol. Het zijn voornamelijk zoete fruitbieren. Coca cola is overal te koop, soms ook in de zero of light versie.

Er is een wereld van verschil tussen thuis en op restaurant eten. Thuis eet je heel uitgebreid, in de restaurants is de menukaart beperkt. Iraniërs eten op restaurant bij voorkeur vlees van de barbecue: kebab op basis van lam, rund of kip. Voor de afwisseling is er pizza of een hamburger.

Aangezien op restaurants de maaltijden eentonig kunnen zijn, is het sterk aan te raden de traditionele gerechten uit te proberen bij families thuis. Thuis kan je dan kennis maken met een uitgebreid gamma van heerlijke en veelzijdige gerechten.

Als Iraniërs op restaurant gaan, dan zijn ze meestal snel weer weg. Dat is niet zo in de tuinrestaurants, waar je urenlang kunt vertoeven. Tuinrestaurants liggen buiten de stad, meestal naast een rivier en in de gezonde lucht. Er wordt muziek gespeeld en er is ambiance. Veel families brengen er hun vrije vrijdag door. Reizigers komen er niet, maar het is wel een aanrader. Je eet er tussen de lokale mensen in de natuur, in een heel gezellige sfeer. Vraag in het hotel of ze een goed tuinrestaurant kennen en geef dat adres vervolgens aan de chauffeur. Tuinrestaurants vind je vooral in de grotere steden, zoals Teheran en Shiraz.


Fotogalerij van andere populaire recepten

IMG_6559

Tahchin (rijst, kip of lamsvlees, saffraan, yoghurt, zuur bessen)

FullSizeRender (16)

Rijst met saffraan en bessen

Kashk-e-bademjan

Kashk e Bademjan (Aubergine, wei, walnoten,gebakken uien)

Kufte Shirazi

Kufte Shirazi

be987c57-37aa-40a9-ba40-9d549d56f824

Rijst met korst

FullSizeRender (12)

Khoresht e Bademjan- Aubergine stoofvlees ( aubergine, lamsvlees of kip, tomaten, gedroogde limoenen)

8b9baed4-51a6-4082-a6a7-41f0dbfcffb2

Kabab Kubide (Gehakt kkebab)

Saffraan Halva

Halva (Rijstpudding met saffraan)

IMG_6539

Khoresht Bamiyeh -Stoofvlees met Okra en rijst (okra, lamsvlees, tomatenpuree, look)

Kuku Sibzamini

Kuku sibzamini -Aardappel frittata (aardappel- eieren- kruiden)

FullSizeRender (8)

Tahchin-(hartige rijst met kip of lamsvlees, saffraan, yoghurt, zuur bessen

FullSizeRender (14)

Nun-Panir-Sabzi (kaas met kruiden)

IMG_6015

Mahi ghezel ala (Forel met groenten)

IMG_0395

Rijst met Aardappelkorst

IMG_E0557

Tahchin Gusht – Hartige rijst met lamsvlees

kalam polo 5

Kalam Polo

kalam polo 6

Kalam polo

kotelet

Kotelet op Iraanse wijs (Aardappelen, kalfsgehakt, eieren, uien, look, kurkuma en kruiden)

e90ea227-b643-49f4-b01c-c742278bf2a0

Rijst met aardappelkorst

dal

Dal (Gele linzen- tomaten- look- kruiden en kurkuma)

IMG_1164

Dal (Gele linzen- tomaten- look- kruiden en kurkuma)

Adas polo

Adas Polo- Rijst met linzen, rozijnen,wortelen en kip


 

Woont u in Nederland en heeft u interesse in Iraans koken? 

U kan contact opnemen met Parisa Nobakht, in Gouda (NL). Zij komt uit Iran en ze heeft een Engelstalig kookboek met vereenvoudigde Perzische gerechten geschreven. Ze geeft workshops en levert gerechten aan huis in Nederland.

Hier vindt u alle informatie: https://www.parisaspersiankitchen.com/intro-nl.php

banner-PPK