IRAANS KOKEN

Klik hier voor take away!

Klik hier voor de beschikbare recepten!

Iraans koken – Algemene informatie

De Perzische keuken is qua smaak heel subtiel. In plaats van pittige pepers, bevat het juist veel milde smaakmakers, zoals zuur bessen, saffraan en gedroogde limoen. Deze ingrediënten vind je in veel gerechten. De belangrijkste gerechten in Iran zijn stoofschotels en rijstgerechten met veel groenten, noten, vruchten en kruiden. Kenmerkend voor de Iraanse gerechten is dat ze vaak zure en zoete ingrediënten bevatten die goed in balans zijn. Zoals Fesenjun, een zoetzure stoofpot met granaatappelsap, walnoten en kip. Voor vegetariërs is er Mirza Qasemi, in de oven op houtskool geroosterde aubergine met tomaten, knoflook, kurkuma, eieren en boter of olie. Of wat dacht je van Kuku Sabzi, een kruiden omelet met peterselie, kurkuma, koriander, dille, rucola, walnoten en bosuitjes.

Wie wil er die Perzische lekkernijen niet leren kennen? Bij Leila kan u vanaf nu de gerechten bestellen. U kan ook de recepten krijgen (per e-mail of per post). Ze zal u tips geven niet enkel over de geheimen van de Iraanse keuken, maar ook in de dagelijkse kost. (zie onderaan enkele voorbeelden van de Iraanse keuken)

Kuku Sabzi-Kruiden frittata (kruidenmengeling- eieren- noten- yoghurt)

Fesenjun- feestelijke Perzische stoofschotel op basis van walnoten, granaatappelmelasse, saffraan

Fesenjun- feestelijke Perzische stoofschotel op basis van walnoten, granaatappelmelasse, saffraan

 

Elke streek heeft zijn specialiteiten en dat zorgt voor afwisseling. In Iran doen ze niet aan voorgerechten, maar krijg je je hoofdgerecht samen met verschillende bijgerechten. Zo serveren ze er meestal yoghurt bij. Dit kan naturel zijn, of gemengd met bijvoorbeeld verschillende kruiden. Daarnaast wordt er vaak ook een frisse salade van groenten en kruiden geserveerd. De lichte en knapperige bij gerechtjes combineren perfect met de warme, aardse gerechten!

FullSizeRender (10)

Kruiden yoghurt (yoghurt met komkommer of spinazie en munt)

IMG_6554

Salade Shirazi (komkommer, tomaten, sjalot, munt, verse citroensap of zure druivensap)

Lekkere maaltijdsoepen zijn:

  • Abgoosht, met stukken lamsvlees en groenten.
  • Ash, met granen, groenten, kruiden, en soms vlees.
Ash Reshte

Ash Reshte (linzen, bonen, kikkererwten, kruidenmengeling, Iraanse noedels, wei, gebakken uien, gedroogde munt in olijfolie)

Kabab is het nationale gerecht van het land!

IMG_7302

Kabab mengeling

IMG_0499

Barg Kabab- Rundfilet bbq

IMG_0500

Chelo Kabab- Rijst met Kabab

Brood, wordt vooral ‘s morgens gegeten, samen met een soort fetakaas,komkommer, noten en verse kruiden.

 

 

IMG_0391

Rijst is de basis van elke maaltijd. Iraniërs koken de rijst gedurende een korte periode en laten die daarna stomen op een laag vuur. Op de bodem van de kookpot leggen ze een mengsel van saffraan, ei en yoghurt of een laagje aardappelen, dat een harde korst vormt.

IMG_0395

Rijst met Aardappelkorst

De populairste drank is dugh, zure yoghurt die is aangelengd met water en kruiden. Heel gezond en dorstlessend als het warm is. In Iran vind je ook ijsjes en lekkere en verse fruitsappen afhankelijk van het seizoen .

IMG_0745

Dugh (yoghurt-water- kruiden)

Er bestaan verschillende soorten bier, uiteraard zonder alcohol. Het zijn voornamelijk zoete fruitbieren. Coca cola is overal te koop, soms ook in de zero of light versie.

Er is een wereld van verschil tussen thuis en op restaurant eten. Thuis eet je heel uitgebreid, in de restaurants is de menukaart beperkt. Iraniërs eten op restaurant bij voorkeur vlees van de barbecue: kebab op basis van lam, rund of kip. Voor de afwisseling is er pizza of een hamburger.

Aangezien op restaurants de maaltijden eentonig kunnen zijn, is het sterk aan te raden de traditionele gerechten uit te proberen bij families thuis. Thuis kan je dan kennis maken met een uitgebreid gamma van heerlijke en veelzijdige gerechten.

Als Iraniërs op restaurant gaan, dan zijn ze meestal snel weer weg. Dat is niet zo in de tuinrestaurants, waar je urenlang kunt vertoeven. Tuinrestaurants liggen buiten de stad, meestal naast een rivier en in de gezonde lucht. Er wordt muziek gespeeld en er is ambiance. Veel families brengen er hun vrije vrijdag door. Reizigers komen er niet, maar het is wel een aanrader. Je eet er tussen de lokale mensen in de natuur, in een heel gezellige sfeer. Vraag in het hotel of ze een goed tuinrestaurant kennen en geef dat adres vervolgens aan de chauffeur. Tuinrestaurants vind je vooral in de grotere steden, zoals Teheran en Shiraz.


Fotogalerij van andere populaire recepten

IMG_6559

Tahchin (rijst, kip of lamsvlees, saffraan, yoghurt, zuur bessen)

FullSizeRender (16)

Rijst met saffraan en bessen

Kashk-e-bademjan

Kashk e Bademjan (Aubergine, wei, walnoten,gebakken uien)

Kufte Shirazi

Kufte Shirazi

be987c57-37aa-40a9-ba40-9d549d56f824

Rijst met korst

FullSizeRender (12)

Khoresht e Bademjan- Aubergine stoofvlees ( aubergine, lamsvlees of kip, tomaten, gedroogde limoenen)

8b9baed4-51a6-4082-a6a7-41f0dbfcffb2

Kabab Kubide (Gehakt kkebab)

Saffraan Halva

Halva (Rijstpudding met saffraan)

IMG_6539

Khoresht Bamiyeh -Stoofvlees met Okra en rijst (okra, lamsvlees, tomatenpuree, look)

Kuku Sibzamini

Kuku sibzamini -Aardappel frittata (aardappel- eieren- kruiden)

FullSizeRender (8)

Tahchin-(hartige rijst met kip of lamsvlees, saffraan, yoghurt, zuur bessen

FullSizeRender (14)

Nun-Panir-Sabzi (kaas met kruiden)

IMG_6015

Mahi ghezel ala (Forel met groenten)

IMG_0395

Rijst met Aardappelkorst

IMG_E0557

Tahchin Gusht – Hartige rijst met lamsvlees

kalam polo 5

Kalam Polo

kalam polo 6

Kalam polo

kotelet

Kotelet op Iraanse wijs (Aardappelen, kalfsgehakt, eieren, uien, look, kurkuma en kruiden)

e90ea227-b643-49f4-b01c-c742278bf2a0

Rijst met aardappelkorst

dal

Dal (Gele linzen- tomaten- look- kruiden en kurkuma)

IMG_1164

Dal (Gele linzen- tomaten- look- kruiden en kurkuma)

Adas polo

Adas Polo- Rijst met linzen, rozijnen,wortelen en kip


 

Woont u in Nederland en heeft u interesse in Iraans koken? 

U kan contact opnemen met Parisa Nobakht, in Gouda (NL). Zij komt uit Iran en ze heeft een Engelstalig kookboek met vereenvoudigde Perzische gerechten geschreven. Ze geeft workshops en levert gerechten aan huis in Nederland.

Hier vindt u alle informatie: https://www.parisaspersiankitchen.com/intro-nl.php

banner-PPK