Aubergine stoofvlees

 

Werkwijze stoofvlees:

  • Bak de uien goudbruin. Doe kurkuma, curry, zout en peper bij de gebakken uien en laat ze een paar seconden samen bakken.
  • Voeg het vlees erbij en bak alles nog een paar minuten verder.
  • Voeg daarna kokend water toe tot het vlees net onder water is en laat het vlees met een deksel (schuin) rustig garen. Laat het vlees eerst zonder het deksel garen als er te veel water toegevoegd is. De saus van het stoofvlees mag niet te dik zijn maar ook niet te waterig.
  • Schil de aubergines en snijdt ze van midden door. Je kan ze ook met de schil bakken.
  • Bestrooi de aubergines met zout en laat ze halfuurtje rusten.
  • Spoel de aubergines. Droog ze af met een keukendoek.
  • Vul de pan met voldoende olijfolie zodat de bodem van de pan volledig gedekt is.
  • Bak de aubergines op middelhoog vuur eerst langs de buitenkant af. 
  • Draai ze daarna om en laat ze dan langs de binnenkant goudbruin gebakken worden. Met deze truc gebruiken de aubergines minder olie.
  • Laat de gebakken aubergines daarna afkoelen.
  • Controleer dat het vlees gaar is en de saus voldoende dik is.
  • Voeg de gebakken aubergines bij het stoofvlees en laat alles samen op het vuur of in de oven nog half uurtje sudderen.
  • Voeg de laatste 10 minuutjes het limoen of citroensap toe.
  • Versier het stoofvlees met gebakken kersttomaatjes en verse basilicum.
  • Serveer met rijst en salade Shirazi.

Ingrediënten: Aubergine stoofvlees voor 4 personen

  • 1 kilo, lams/ kalfsstoofvlees
  • 6 medium, aubergines
  • 500 ml, gezeefde tomaten passata
  • 3 of 4 el, tomatenpuree
  • 2 medium, uien
  • Kerstomaatjes en basilicum
  • heet water (het vlees moet net onder  water staan)
  • Snuifjes, peper en zout, kurkuma, curry poeder
  • olijfolie