EVALUATIE REIZIGERS

Individuele reis Iran – Lieve en Ramon – 09/2019

Ondertussen zijn wij bijna twee weken terug van Iran en we genieten nog altijd na. Wij hebben het geweldig gehad in jouw land, Leila!

Niet alleen hebben we prachtige dingen gezien en hebben we kennis kunnen maken met de rijke geschiedenis maar ook de mensen blijven ons bij. Zo gastvrij en vriendelijk hebben we nog niet dikwijls meegemaakt. Nergens maar dan ook nergens hebben we ons niet-welkom gevoeld en niet alleen werd het tegen ons gezegd maar overal moesten we mee op de foto, jullie kennen dat wel.

Onze reis is heel vlot verlopen en alles was tiptop geregeld, waarvoor dank Leila! Ook de gidsen waren prima en spraken goed verstaanbaar Engels. Zij waren ook goed op de hoogte van hun geschiedenis want bij dieper ingaan op hun uitleg wisten ze duidelijke antwoorden te geven. Persoonlijk vond ik het ook tof dat het vrouwen waren (in Isfahan is de echtgenoot wel gekomen ipv zijn vrouw omdat het eerste schooldag was en hun zoontje graag wou dat mama meeging met hem, geen probleem voor ons).

Wat ons nog opgevallen is, is hoe proper het overal is. En we hebben de plaatsen waar we geweest zijn ook als veilig ervaren en dat is niet onbelangrijk op reis vind ik. Ook hebben we nooit het gevoel gehad dat ze ons “in ‘t zak” wilden zetten, integendeel zelfs.

Al bij al dus een heel positieve ervaring voor ons. Bij thuiskomst hebben we gekeken naar een programma dat we een tijdje geleden opgenomen hebben, nl. Monty Don’s paradise gardens. Daar kwamen o.a. Fin garden en nog andere tuinen die we bezocht hebben in voor en Ramon zei spontaan “ik wel nog terug naar Iran!”

Maar als het er ooit nog van komt, gaan we in het voorjaar om de oranjebloesems te zien en te ruiken….

Leila, als we iemand kennen die interesse heeft om naar Iran te gaan, zullen we je zeker aanraden!

We hopen dat de sancties tegen Iran snel opgeheven worden zodat jouw landgenoten het terug beter krijgen en hun toekomst minder onzeker wordt.

Dank je  – Carine – 06/06/2019

“Where are you from?” “Belgique!” We horen ontelbare keren “Welcome!” en voelen ons meteen thuis in het o zo gastvrije Iran. We zien de grandeur van het machtige Persopolis, de finesse van de pauwentroon in het Golestanpaleis, het prachtige koninklijke plein van Ispahan, de groene Perzische tuinen, de kleurijke lichtinval in de roze moskee. We herkennen de geur van rozenwater en de smaak van de beste saffraan. We voelen de kilte van de ondergrondse waterkanalen en de warmte van de city of love, Shiraz.

Het land heeft zo veel moois te bieden. En dat alles mochten we ervaren dankzij de feilloze organisatie van Leila, gekruid met de ontwapenende openheid en humor van onze lokale gids, Hussein.

Iran  –  22 april – 06 mei 2019

Leiding: Leila, reisorganisator PERSIANA en Hussein, lokale gids

Deelnemers: Ann en Peter, Carine, Hugo, Katrien, Lieve, Marie-Christine en Carlos, Marielle en Daniël, Marleen en René, Myriam en Rik

Terugdenkend aan onze twee weken in Iran brengt ons als vanzelf bij…

 • Uitstekende (bege)leiding
  • Leila en Hussein, een TEAM!
  • Leila: manusje- van- alles, enthousiast, vriendelijk, bezorgd, stipt, tolk(Farsi-Nederlands, Nederlands-Farsi), expert hippe shoppingadresjes
 • Hussein: erudiet, didacticus, vlotte, aangename, duidelijke spreker(Oxford English), onvermoeibare bezieler, humorist.

“Iran is his beloved country”.

 • Verzorgde en stipte communicatie, zowel tijdens de voorbereidingsfase als tijdens de reis zelf
 • Momenten van ‘adem-benemende’ schoonheid, te veel om op te noemen…
 • Onderdompeling in de Iraanse cultuur
  • Comfortabele hotels (5), sommige recent, andere ademen geschiedenis
  • Een waaier aan eetgelegenheden en koffie-/theehuizen, sommige hedendaags, sober ingericht, andere authentiek Iraans
  • Kennismaking met typisch Iraanse gerechten en ingrediënten
  • Met de trein van Teheran naar Kashan, zoals de modale Iraniër
  • Diner in een doorsnee Iraans(e) (t)huis, bij de ouders van Leila, samen met familie en vrienden
 • Verrassende verwennerijen
  • Picknick op Iraanse wijze in Persepolis. Dank aan de ouders en familie van Leila!
  • Een glas kersvers meloensap, een zakje notenmix of zongedroogde vruchten, zomaar een attentie tussendoor…
  • Een live optreden van een muzikant, voor ons geregeld
  • Een groepsfoto van de hand van een professionele fotograaf
  • Boeiende en leuke ad hoc activiteiten, van het bijwonen van een demonstratie ZURKANEH in Yazd  over het bezoek aan een onaangeroerde citadel in Meybod tot een behandeling manicure/pedicure voor de dames in een schoonheidsinstituut in Shiraz en een bezoek aan de kapper voor de heren in Yazd.
 • Hartelijke benadering! Ruimte, aandacht en zorg voor elke deelnemer

En bovenop al deze herinneringen ‘piekt’ de vriendelijke blik op de gezichten van de gastvrije Iraniërs en hun stereotype aanspreking:  “Hello! Where are you from?” “Oh, Belgique, Bruxelles…” 

En dan..  “WELCOME TO OUR COUNTRY!  THANKS FOR COMING TO OUR COUNTRY!”


Dank je – 16/05/2019 – Katrien

Voor ik vertrok naar Iran wist ik dat ik ging ondergedompeld worden in een overweldigend land met een eeuwenoude cultuur.

Maar de realiteit overtrof alle verwachtingen. Iran is prachtig; de moskeeën, paleizen, tuinen, parken, … zijn adembenemend en Persepolis spreekt tot de verbeelding! Maar bovenal ben ik ontroerd door de mensen en hun ontwapenende gastvrijheid: daar zijn geen woorden voor, je moet het meegemaakt hebben!

Persiana heeft dit alles op een fantastische manier gebundeld in een onvergetelijke 14-daagse ontdekkingsreis. Leila en Hussein vormen een geweldig duo dat met enthousiasme, humor, kennis en empathie alles in het werk stelt om het voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken.


Dank je – 16/05/2019 – Carlos

Onze reiservaringen blijven nog altijd nazinderen ! Hierbij nog enkele hints :
– bijzonder belangrijk: het relaxe ritme van de reis; nooit opgejaagd, maar altijd beslist doordoen met veel ruimte voor rust, de noden en opportuniteiten van het moment. Houden zo !
– alle hotels OK. Niet onbelangrijk dat in Teheran gestart kon worden met het luxueuze Persiana hotel; een goede aanzet om ons los te weken van twijfel en vooroordeel.
– eten en drinken: doorheen de reis was het eten overal ok; in het kleine en mooie designhotel in Kashan vond ik het ontbijt wat magertjes, zowel qua hoeveelheid als qua ingrediënten. De lunches onderweg waren meestal een aangename belevenis. De eerste week was misschien wat eentonig qua diner in de hotels. Halverwege de reis zou het een meerwaarde zijn als je 1 maal een top diner kon aanbieden; de Iraanse keuken heeft beslist enorm veel te bieden.
– het inschakelen van jouw familie was bijzonder positief op alle vlakken; we voelden ons ingepakt in het warme familieleven en het bedrijfsbezoek gaf een beeld van vele aspecten in de context van het huidige Iran. (Overigens mijn bijzondere bewondering voor de moed en het ondernemerschap in jouw familie). De afronding met het lekkere diner bij de familie was een mooi orgelpunt; de emotie vertelde alles !
– doorheen de reis werden we voortdurend positief verrast bij elk volgend bezoek aan een site; beslist jullie meesterschap in “underpromise” en “overdelivery” op het moment van de waarheid.
– de unieke combinatie met Hussein maakte de begeleiding bijzonder sterk : deskundig, beslist, met veel begrip, onderhoudend, met veel soepelheid, humor en de vele kleine attenties onderweg. houden zo ! We konden de duiding van de huidige positie van volk en leiders erg appreciëren.
Samengevat: een fantastische belevenisreis in een wonderbaarlijk land; we mogen hopen dat zowel de grootmachten als de lokale leiders uiteindelijk toch ooit eens leren van de waarden van de Zoroasters… en het prachtige land met zijn warme  bevolking een betere toekomst kunnen bieden, en de vrijheid die het verdient.
Nogmaals onze hartelijke felicitaties, doe zo voort !

Dank je – 12/17/2017 – Anne-Marie en Peter

Dankzij jullie organisatie en warme aanwezigheid hebben we een onvergetelijke Iran reis gehad. 

Het land van de “Perzen”, een bakermat in onze geschiedenis.                                           

Het land waar zoveel dingen ons geraakt hebben: de eeuwenoude geschiedenis, de prachtige steden, het lekkere en gezonde eten, de mooie warme mensen die zo open en nieuwsgierig zijn. Maar ook de overheersing van de religie, het contrast tussen traditie en moderniteit,  tussen regels en vrijheid…

Jouw familie, Leila, die zo gastvrij was en ons binnenliet in hun leven bij je ouders thuis,  in de koekjesfabriek, bij de picknick,

Het huwelijksfeest waar “enkel” de vrouwen even mochten van proeven!

Maar vooral de goede zorg waarmee jullie ons omringd hebben.
Dank jullie voor dit alles !!!

En we hebben er twee nieuwe vrienden bij.


Iran-reis 2014 – 11/12/2017 – Dirk & Hilde 

Iran vonden we een niet voor de hand liggende bestemming. Maar het werd onze meest indrukwekkende en heuglijke reiservaring.

De Perzische cultuur, de fijne gastvrijheid, de fierheid en nieuwsgierigheid maken een verblijf helemaal onvergetelijk. En om daar dan voldoende in door te dringen is het prachtig dat je een reisgids hebt als Leila. Een aanrader voor iedereen die openstaat voor andere culturen.


Reis Iran april 2017 – 09/21/2017 – Kristina Lecoutere

Het was een zeer boeiende, mooie reis, met Leila als reisleidster. Ze kent het land en zijn gewoontes, en dat gaf ons een veilig gevoel. Wij hebben een prachtig stukje ervan mogen ontdekken. Yazd, Isfahan, Persepolis… wat een mooie cultuur met de prachtige moskeeën en tuinen. 

We zijn bij lokale mensen geweest (chauffeur), familie …. wat het nog, eens zo kleurrijk en authentiek maakt. Een echt aanrader om met Leila als reisleidster Iran te ontdekken, haar geduld, vriendelijkheid, kennis van de taal en gewoontes zijn een onbetaalbare meerwaarde bij een bezoek aan haar geliefde Iran.


April 2014, een reis in Iran, een revelatie! – 09/14/2017 – Marcus Leroy

Uit mijn verslag van april 2014
Abyaneh… Kronkelige straatjes, roodbruine huizen in leem en stro, houten balkonnetjes, doorkijkjes onder bogen, bruggetjes, knusse binnenpleintjes, zicht op de bergen rondom. 

Isfahan… Om de schoonheid van de Jaman moskee te beschrijven zou je een even groot meester moeten zijn als de architecten die hem gebouwd hebben…  

Persepolis… je wordt er nog steeds stil van. 

Jonge Iraanse vrouwen in chador mogen er dan op het eerste gezicht als zedige nonnetjes uitzien, ze kijken je recht in de ogen met hun grote, donkere kijkers, en ze zijn beslist niet op hun mondje gevallen.


Iran kort – 09/14/2017 – Catherine

Lieve Leila,
De Iran reis met jouw was de laatste van een lange serie wereldreizen… Het was inderdaad het land dat ik wenste te zien omwille van de fijne Perzische cultuur. En ja… het is de kers op de taart geworden. 

Aan deze reis met jou heb ik bijzonder mooie herinneringen… vooral de fijnheid en de vriendelijkheid van de bevolking, de wondermooie tuinen en moskeeën de mooie hotels hebben deze reis glans gegeven. Het is zo fijn een reisleider van daar ter plaatse te hebben … Je hebt een veilig gevoel terwijl je je onderdompelt in een geheel andere boeiende cultuur.


De ontdekking van een bijzonder mooi land en met haar bevolking – 09/13/2017 – Marc Watté

Ik denk dat praktisch iedereen die voor het eerst kennis maakt met Iran en zijn bewoners, een totaal verkeerd beeld heeft van die maatschappij. Ik was zeer aangenaam verrast door de rijke cultuur en door de zeer vriendelijke ontvangst die ons overal te beurt viel.

Bedankt Leila, jij bent een fantastisch ambassadeur voor jouw land. Met veel plezier wil ik er nog eens terugkeren.


Naar Yazd – 09/12/2017 – Lut Baten

(uit een verslag) “We dutten in want de weg gaat traag en de schuivende rij auto’s langer naarmate we in het donker Yazd naderen. Grote stad in de woestijn. Allen op pad. Het is Moederdag. Winkels open tot 22 u. Groen wit rood neonlicht deint op ranke palen op en neer, voorbij de kerstlichtjesmoskee, op de Champs Elysees van Yazd. In een uitstalraam staat een hellende Peugeot te blinken naast goudomrande empirestoelen. En ik ontwaar aan de rotonde de Apple store. Dit is de moderne stad, met al 7000 jaar op de teller. We stoppen na onze eerste opstopping aan de Moshir Gardens, ons hotel. Het is nog nieuwjaar. Er zijn veel Iraniërs in het hotel met zijn grote tuin. Als ik ‘s ochtends mijn ogen open, ontwaar ik al een kunstig stenen gewelf in de hoge zoldering. Leila heeft ons ook privé ondergedompeld in de pracht van haar land. Straks zullen we als Sinterklaas over de daken lopen en de ijskelders van de woestijn opsporen… Ik ben benieuwd!”

Iran: een rondreis van drie weken – 09/09/2017 – Eveline en Geert

Na het lezen van het zeer boeiende artikel in het Wegwijzer Magazine (Reiskrant 196) over Iran, reisden we (koppel leeftijd 40-50 jaar) naar Iran eind augustus, begin september 2017. Voor de verplaatsingen binnen Iran gebruikten we bus, trein en privé chauffeurs. We namen contact op met de auteur van het artikel: Leila Besharat.

Zij woont al jaren in België en haar familie woont in Shiraz. Niet alleen Leila maar ook haar man, Jan, zijn zéér goed op de hoogte van de (actuele) situatie, de geschiedenis en de ontzettend veelzijdige en boeiende facetten van Iran. Leila stelde samen met ons onze trip naar Iran op. Leila regelde alle overnachten, boekingen voor openbaar vervoer (trein, bus) en privé chauffeurs. Zo hadden we voor de volle 100% een gevoel dat alles in orde zou zijn én dat was ook zo. Ook Leila’s opvolging toen we ter plaatse waren (contact via What’s App) was ronduit uitstekend en zeer hartelijk.

Het eerste wat opviel was de ongelooflijke vriendelijkheid van de mensen, de hartelijkheid, de openheid. Verder is het land zéér veilig. De mensen zijn zeer behulpzaam. Voor de dames vallen de kledingvoorschriften echt goed mee. Een sjaal over het hoofd (het hoofd hoeft zeker niet helemaal bedekt te zijn) en een lange bloes tot over het zitvlak volstaat. Sandalen zijn geen probleem. Hou bij het opstellen van je reisschema rekening met feestdagen. Leila kan je daarbij helpen.

Algemene conclusie: de reis naar Iran is een echte aanrader. Leila en Jan zijn zéér behulpzame, oprecht vriendelijke mensen. Wat ze organiseerden was uitstekend. Ze adviseren ook over hoeveel dagen je in een stad of regio nodig hebt en houden daarbij rekening met je persoonlijke verlangens.

Dankjewel, Leila, voor de lessen Farsi – 26/


 
Leila is de perfecte ambassadrice voor haar land: haar hartelijkheid en gastvrijheid die we mochten ervaren bij de lessen bij haar thuis gaven ons al een voorsmaakje hoe het er in Iran aan toe gaat. 

Wat Iran zo bijzonder maakt zijn de mensen – zij zijn zo vriendelijk, je wordt voortdurend aangesproken (zonder bijbedoelingen). Constant hoor je “Welcome in Iran”, “Welcome in my city”. De mensen vinden het heel plezierig om met ons te praten – ze willen contact, niet alleen degenen die Engels spreken maar ook de mensen die dat niet doen. Het is zo waardevol als je dan een paar elementaire dingen kan zeggen in hun taal. Het wordt enorm geapprecieerd. Het was natuurlijk ook voor onszelf heel handig als je kan vragen hoeveel iets kost, waar het toilet is.

Een surplus is dat we niet alleen taalles kregen, maar ook veel tips over het reizen in Iran, de gerechten, … Deze Farsilessen kunnen we iedereen aanraden !


Iran: een rondreis van twee weken – 10/08/2018 – Greet en Luk

Zoals je weet waren we over het algemeen erg tevreden over onze reis naar Iran en waren we jou, Leila,  in het bijzonder dankbaar om de geboden hulp en tips. Dit zorgde ervoor dat we goed konden afstemmen met het reisbureau in Shiraz. De ontmoeting bij jullie thuis vonden we bijzonder boeiend, leerrijk en aangenaam.

Veel gidsen hebben we niet gehad tenzij de man die met ons de bazaar deed in Isfahan en de chauffeur naar Persepolis. De verschillende chauffeurs waren erg stipt, gedienstig, hulpvaardig en correct.

De hotels waren erg goed vooral in Yazd en KashanIsfahan was een wat gewoon stadshotel maar het voordeel van erg centraal en dicht bij het overweldigende plein

Kortom, Leila, nogmaals bevestigen dat we genoten hebben van een erg mooie reis in jouw land. Toch jammer dat er politiek zo veel spanningen zijn tussen Iran en het westen…


Iranreis 22/07/2018 – 18/08/2018 Karine en Wim

We hebben echt genoten van een fantastische trip door een geweldig en bijzonder gastvrij land. Verder willen we Leila en Jan hartelijk danken voor de informatie die ze vooraf en tijdens de reis op afstand via WhatsApp met ons hebben gedeeld. Alle lofuitingen hierboven van enthousiaste reizigers kunnen we alleen maar beamen.


Leave a Reply