Praktische Info Oezbekistan

Waar ligt Oezbekistan?

Oezbekistan ligt in Centraal-Azië met Kazachstan in het noorden, Turkmenistan in het zuiden en Tadzjikistan in het oosten. De Fergana Vallei van Oezbekistan grenst aan Kirgizië. Oezbekistan bestaat voornamelijk uit woestijn en semi-woestijn.. In het westen ligt het Aralmeer. De Amu Darja en Syr Darja zijn de twee grootste rivieren van Oezbekistan en vinden hun oorsprong in de bergketens ten oosten van Oezbekistan. In het oosten zijn de uitlopers van het Tien Shan gebergte te vinden bij de Fergana vallei.

Klimaat

Doordat het land nergens grenst aan zee, heerst er een landklimaat. De temperaturen liggen in de wintermaanden rond de 0 tot 10 graden en in de zomermaanden rond de 25 tot 50 graden. De beste reisperiode is in april, mei en begin juni en in het najaar september en oktober.

Islam en Ramadan

In Oezbekistan is ongeveer 90% van de bevolking moslim, waarvan de meeste soennieten zijn. De overige 10% van de Oezbeken zijn Russisch-orthodox. De Oezbeken zijn echter zeker niet fundamentalistisch in de manier waarop zij hun geloof beleven. De lange overheersing door de Russen hebben hieraan bijgedragen. Reizigers zullen weinig merken van de ramadan. De meeste restaurants zijn gewoon open en je wordt niet boos aangekeken als je op straat een flesje water leegdrinkt.

Taal

De taal van Oezbekistan is Oezbeeks, een Turkse taal. Ook Russisch en in sommige delen Tadzjiek (Perzisch) worden veel gesproken. In het dagelijks spraakgebruik bedienen veel mensen zich van het Oezbeeks vermengd met Russisch. Na onafhankelijkheid is de kennis van het Russisch afgenomen; een nieuwe generatie is opgegroeid met de Oezbeekse taal en ook Engels. In hotels en toeristische restaurants spreekt men vaak ook een paar woorden Engels. Hoewel soms met wat moeite, kom je er altijd wel uit. Alleen de oudere generatie spreekt nog Russisch.

Economie

Het land is rijk aan grondstoffen, zoals aardgas, steenkool, koper, goud en verschillende mineralen. Betrekkelijk veel mensen zijn nog afhankelijk van de landbouw: groente, fruit, zijde, wijn. Oezbekistan is de tweede grote katoenproducent van de wereld. Doordat hierbij veel water nodig is, is veel daarvan onttrokken aan het destijds enorme Aralmeer. De irrigatie heeft dit meer gedecimeerd.

Het visum

Per 1 februari 2019 hebben Belgen en Nederlanders – net als 43 andere nationaliteiten – geen visumplicht meer voor Oezbekistan. Het verblijf is wel aan een maximum van 30 dagen gebonden. Uw paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit Oezbekistan.

Eten en drinken

In Oezbekistan zijn er enkele uitzonderingen op de islamitische regels en dat is voornamelijk de alcohol, die evenals in andere voormalige Sovjetrepublieken rijkelijk vloeit. Soms wordt bij de lunch reeds een glaasje wodka geheven. Ook bier is ruimschoots voorhanden; zowel eigen brouwsel als import, waaronder de Nederlandse merken Heineken en Bavaria. Oezbekistan heeft verder een uitstekend klimaat voor de druiventeelt, dus lokale witte en rode wijnen zijn er ook. In de hotels kunt u ‘s ochtends ontbijten met Oezbeeks brood, thee of koffie, diverse soorten beleg.
Het middagmaal is warm, evenals het diner. De menu’s zijn over het algemeen voor zowel lunch als diner zijn de combinatie van brood, rijst of aardappel met vlees, groenten en salade.

Elektriciteit

In Oezbekistan worden dezelfde typen stekkers gebruikt als in Nederland (220 volt).

Tijdsverschil

In Oezbekistan is het 4 uur later dan in België. Oezbekistan kent geen zomer- en wintertijd dus is het tijdens onze zomertijd in Oezbekistan 3 uur later.

Bagage

Voor het pakken van je bagage, dringen we er om praktische redenen op aan je te beperken tot één reiskoffer (max 20 kg – owv. De binnenlandse vluchten) en één stuk handbagage per persoon. Maximale afmeting van de handbagage = 55x35x25cm, maximaal gewicht = 8 kg.

Kleding

Oezbekistan kent geen kledingvoorschriften. Wel toont het van respect voor het land en haar bewoners als je niet te bloot gekleed een moskee of mausoleum betreedt. Voor de bezoeken aan de bezienswaardigheden is soms een bedekte schouder verplicht. Zorg ervoor dat je altijd een sjaal bij je hebt om eventueel om je heen te kunnen slaan. Hoofddoeken worden in religieuze sites niet gebruikt en zijn derhalve ook niet noodzakelijk. U kunt uw zwemkleding meenemen, indien er een zwembad is, kunt u hiervan gebruik maken.

Foto, GSM & Wi-Fi

Breng voldoende foto- en videomateriaal mee, want deze landen zijn fotogeniek. Zorg ook voor voldoende memory cards of een draagbare externe disk waar je de foto’s kan op overladen. In Oezbekistan moet op vrijwel elke site extra betaald te worden om te mogen fotograferen en om te mogen filmen De bedragen (tussen 1 en 3 $) kunnen altijd wijzigen en dienen ter plaatse in de lokale munt betaald te worden. Hoewel de staat politiek gevoelige websites blokkeert, is de opmars van internet niet te stuiten en vindt men op toeristische plaatsen internetcafés. In de meeste hotels is er wifi in de lobby (meestal gratis)

Geld

De Oezbeekse munteenheid is de som (of sum), momenteel is 1 euro ongeveer 10000 som waard.
Het grootste bankbiljet is dat van 10000 som.
In de steden kunt u cash euro’s en dollars wisselen bij banken, wisselkantoortjes en veel hotels. Souvenirs kunt u eenvoudig met de euro betalen.

Fooien

Het is gebruikelijk in Oezbekistan om een fooi achter te laten in de restaurants. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag ”. De gids, chauffeur en reisbegeleiding in Oezbekistan verwachten aan het einde ook een fooi.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. We raden je aan om contact op te nemen met je huisarts en/of de GGD voor de actuele situatie.

Covid maatregelen: Vaccinatie certificaat of negatieve PCR-test  72  uur voor vertrek.

Nationale feestdagen

De nationale feestdagen in Oezbekistan zijn: Nieuwjaarsdag op 1 januari, Internationale Vrouwendag op 8 maart, Nowruz/Perzisch Nieuwjaar op 20 maart, Dag van de overwinning op 9 mei, Kinderdag op 1 juni, Onafhankelijkheidsdag op 1 september, Leraren dag op 1 oktober en de Dag van de grondwet op 8 december. Daarnaast zijn er nog religieuze feestdagen zoals Ramadan en het offerfeest wat elk jaar weer in een andere periode valt.