Perzische keuken – Algemene informatie
De Perzische keuken is één van de oudste en meest diverse ter wereld, een ‘hoorn des overvloeds’ met subtiele smaken zoals granaatappelmelasse, zuur- en andere bessen, gedroogde limoenen, noten, zaden, gedroogde vruchten, verse kruiden en onnoemelijk veel specerijen en natuurlijk saffraan. Iraanse saffraan is één van de fijnste ter wereld. Zuivere saffraan is intens van kleur en geur, rijk aan smaak en precies daardoor geeft het dat tikkeltje speciaals aan gerechten, desserten, zelfs warme en/of koude dranken.
Rijst is de basis van elke maaltijd. Iraniërs koken de rijst gedurende een korte periode en laten die daarna stomen op een laag vuur. Op de bodem van de kookpot leggen ze een mengsel van saffraan, ei en yoghurt of een laagje aardappelen, dat een harde korst vormt.
Stoofschotels en rijstgerechten, die de smaken laten indringen, zijn daarom ook zo geliefd in Iran, ook bij vegetariërs. Zij vinden er zeker ook hun gading. Wat dacht je van in de oven op houtskool geroosterde aubergine met tomaten, knoflook, kurkuma en eieren (Mirza Qasemi). Of Kuku Sabzi, een kruiden frittata met peterselie, koriander, dille, walnoten en zuurbessen? Met een vers uit de traditionele oven gehaald platbroodje erbij? En waarom niet dat platbroodje als een tussendoortje met een kommetje soep, verse kaas en biologische groenten?
Lekkere maaltijdsoepen zijn: Abgoosht, met stukken lamsvlees en groenten en Ash, met granen, groenten, kruiden, en soms vlees.
Brood, wordt vooral ‘s morgens gegeten, samen met een soort fetakaas, komkommer, noten en verse kruiden.
Elke streek heeft zijn specialiteiten en dat zorgt voor afwisseling. In Iran doen ze niet aan voorgerechten, maar krijg je je hoofdgerecht samen met verschillende bijgerechten. Zo serveren ze er meestal yoghurt bij. Dit kan naturel zijn, of gemengd met verschillende kruiden. Daarnaast wordt er vaak ook een frisse salade van groenten en kruiden geserveerd. De lichte en knapperige bijgerechtjes combineren perfect met de warme, aardse gerechten!
Maar niet te kloppen is de nationale hobby van Iran: de BBQ. Voor BBQ-liefhebbers is Iran the place to be. Overal te lande.
De populairste drank is dugh, zure yoghurt die is aangelengd met water en kruiden. Heel gezond en dorstlessend als het warm is. In Iran vind je ook ijsjes en lekkere en verse fruitsappen afhankelijk van het seizoen.
Er bestaan verschillende soorten bier, uiteraard zonder alcohol. Het zijn voornamelijk zoete fruitbieren. Coca cola is overal te koop, soms ook in de zero of light versie.
Er is een wereld van verschil tussen thuis en op restaurant eten. Thuis eet je heel uitgebreid, in de restaurants is de menukaart beperkt. Iraniërs eten op restaurant bij voorkeur vlees van de barbecue: kebab op basis van lam, rund of kip. Voor de afwisseling is er pizza of een hamburger.
Aangezien op restaurants de maaltijden eentonig kunnen zijn, is het sterk aan te raden de traditionele gerechten uit te proberen bij families thuis. Thuis kan je dan kennis maken met een uitgebreid gamma van heerlijke en veelzijdige gerechten.
Als Iraniërs op restaurant gaan, dan zijn ze meestal snel weer weg. Dat is niet zo in de tuinrestaurants, waar je urenlang kunt vertoeven. Tuinrestaurants liggen buiten de stad, meestal naast een rivier en in de gezonde lucht. Er wordt muziek gespeeld en er is ambiance. Veel families brengen er hun vrije vrijdag door. Reizigers komen er niet, maar het is wel een aanrader. Je eet er tussen de lokale mensen in de natuur, in een heel gezellige sfeer.
Met onze ervaring en directe contacten in Iran garanderen we een reis met een gevarieerde Perzische keuken.
En nu je toch op de buiten bent, bezoek een pistache-, granaatappel-, rozen- of saffraanveld. Afhankelijk van het seizoen brengt Persiana je daarnaartoe. Of je kunt ontdekken hoe tahin gemaakt wordt in een artisanale fabriek.
Iran heeft zijn eeuwenoude specialiteiten goed bewaard. De kleuren, geuren, smaken, uitstalling, het is zo fascinerend! Laat Persiana je in elke streek meetronen naar zoveel lekkers en gezonds.

Fotogalerij van andere populaire recepten
Kruiden yoghurt (yoghurt met komkommer of spinazie en munt)
Salade Shirazi (komkommer, tomaten, sjalot, munt, verse citroensap of zure druivensap)
Ash Reshte (linzen, bonen, kikkererwten, kruidenmengeling, Iraanse noedels, wei, gebakken uien, gedroogde munt in olijfolie)
Kabab mengeling
Barg Kabab- Rundfilet bbq
Chelo Kabab- Rijst met Kabab
Dugh (yoghurt-water- kruiden)
Tahchin (rijst, kip of lamsvlees, saffraan, yoghurt, zuur bessen)
Kashk e Bademjan (Aubergine, wei, walnoten,gebakken uien)
Aubergine stoofvlees (Khoresht-e Bademjan) met aubergine, lams/kalfsvlees of kip, tomaten, gedroogde limoenen)
Kabab Kubide (Gehakt kkebab)
Halva (Rijstpudding met saffraan)
Kuku sibzamini -Aardappel frittata (aardappel- eieren- kruiden)
Tahchin-(hartige rijst met kip of lamsvlees, saffraan, yoghurt, zuur bessen
Nun-Panir-Sabzi (kaas met kruiden)
Mahi ghezel ala (Forel met groenten)
Rijst met Aardappelkorst
Tahchin Gusht – Hartige rijst met lamsvlees
Kalam polo
Kotelet op Iraanse wijs (Aardappelen, kalfsgehakt, eieren, uien, look, kurkuma en kruiden)
Dal (Gele linzen- tomaten- look- kruiden en kurkuma)
Adas Polo- Rijst met linzen, rozijnen,wortelen en kip
Stoofvlees met Okra (Khoresht Bamiyeh)

Vis stoofpotje (Ghaliyeh Mahi)
Klik hier voor take-away!
Klik hier voor de beschikbare recepten!
Woont u in Nederland en heeft u interesse in Iraans koken?
U kan contact opnemen met Parisa Nobakht, in Gouda (NL). Zij komt uit Iran en ze heeft een Engelstalig kookboek met vereenvoudigde Perzische gerechten geschreven. Ze geeft workshops en levert gerechten aan huis in Nederland.
Hier vindt u alle informatie: https://www.parisaspersiankitchen.com/intro-nl.php