Iraanse specialiteiten

 

1 Animal oil Kermanshah
2 Barberries Birjand
3 Beans Tehran
4 Caviar Caspian Sea
5 Cherries Alamout
6 Cumin Kerman
7 Dates Bam
8 Figs Estahban
9 Fish Caspian Sea
10 Fish & shrimp Bandar Abbas
11 Grapes Shiraz
12 Honey Sabalan
13 Kiwi Ramsar
14 Lemon & eggplant Jahrom
15 Olives Rudbar
16 Pistachio Rafsanjan
17 Pomegranate Saveh
18 Rice & garlic Rasht
19 Rosewater Kashan
20 Saffron Mashad
21 Sesame Bushehr
22 Sumac Hurand
23 Tea Lahijan
24 Walnut Tuyserkan
25 Watermelon Ahvaz

Saffraan 

Weet u dat 90 procent van de wereldproductie van saffraan afkomstig is uit Iran? Eind oktober/begin november is de oogst van de najaarskrokus.

Zereshk (Zuur bessen)

In Iran hebben wij ‘rijst koken’ tot een ware kunst verheven. Juwelenrijst met heel veel attributen en het komt door de combinatie van de rijst met saffraan en zereshk! Zereshk wordt bij het koken gebruikt voor het kruiden van rijst, vis en vlees. De bijzondere bessen bloeien in mei en juni met gele bloemen. De bloemen reuken erg lekker. Van augustus tot oktober kunnen we tijdens de oogstperiode samen met de landbouwers  kennis maken met het productieproces van dit unieke product.

Pistachenoten

Iran is nog de grootste exporteur van pistachenoten. Het bewees die positie in 2014 door voor ruim $ 1½ mld pistachenoten te verkopen. China is de grootste klant voor 50% van de verkoop van de Iraanse pistachenoten. Andere belangrijke klanten zijn Japan, Hong Kong, de Europese Unie en Arabische landen