Kashk-e Bademjan

Kashk is het Perzische woord voor wei: een kaasachtige, gezouten substantie die heerlijk combineert met gebakken aubergine en uien

Voorgerecht voor 8 personen 

  • 6 aubergines, geschild en doormidden gesneden
  • 4 grote uien, in halve ringen gesneden
  • Arachide olie (zoveel dat de bodem van de pan voldoende gedekt is)
  • 350 g kashk (wei)
  • gedroogde munt
  • 1 teentje look
  • zout
  • 6 el walnoten, grof gehakt
  1. Schil de aubergines en verwijder de steeltjes. Bestrooi ze met zout en laat ze een halfuurtje rusten. Spoel en droog ze af.
  2. Frituur ondertussen de uien in ongeveer de voldoende arachide olie tot ze goudbruin en krokant zijn. Schep ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. De olie mag niet verbranden want we gaan ze later zeven en gebruiken om de aubergines te bakken. (Best in een propere pan)

Tip: Je kan kiezen voor rode uien. Besprenkel ze op het einde van de baktijd met een halve limoen of citroen. Zo krijg je een mooie kleur.

  1. Doe de kashk in een pot. Voeg een half glas water toe als die te dik is. Laat de pot 20 minuten op een zacht vuur koken. Zet opzij.
  2. Bak de gedroogde munt in ongeveer 6 el olijfolie voor een paar seconden.
  3. Voeg in dezelfde braadpan van de gebakken uien nog een goede laag arachide olie toe en bak de aubergines op een middelhoog vuur, eerst aan de bolle kant en daarna de binnenkant. Op deze manier gebruiken de aubergines minder olie. Doe de gebakken aubergines in een pot met hoge rand.
  4. Stamp de aubergines met een stamper. Je hoeft ze niet allemaal even fijn te stampen. Zo krijg je verschillende structuren.
  5. Voeg de geraspte look en het weimengsel bij de aubergines en roer alles nog eens goed door. Proef en voeg zout toe indien nodig, want wei bevat al veel zout.
  6. Warm de ‘auberginekaviaar’ eventjes op en schep in een bord. Werk af met de walnoten, de gebakken munt en uien.

Serveer met brood en eventueel verse kruiden.