Persiana liefdescake

Werkwijze:

  •  Verhit de oven voor op 160 graden.
  • Stoom de verse spinaziebladeren kort. Laat ze goed uitlekken met behulp van de bolle kant van een lepen, bijvoorbeeld. Mix ze samen met de yoghurt tot een fijn  mengeling. Zet ze opzij.
  • Mix de gemalen amandelen met de rietsuiker, het kokosmeel, de boter, en het zout in een kom van een keukenmachine kort tot het mengsel de consistentie heeft van broodkruim. Houd één derde van het mengsel voor de bodem van de bakvorm. Mang de rest van het mengsel, circa 400 gram, met de yoghurt spinazie mengsel,  de eieren, het amandelextract en de nootmuskaat. Meng alles goed en zet opzij. 
  • Bekleed de bodem van de bakvorm met het overgebleven amandelmengsel. Het moet  een beetje de wanden hoog komen.  Druk het mengsel met de vingertoppen stevig op de bodem  zodat de bodem compact is.
  • Vul de bakvorm met het yoghurt mengsel. Zet de vorm op een bakplaat en bak de cakejes 30-35 minuten in de oven. Keer de bakplaat halverwege een halve slag tot de cakejes bovenop donker goudbruin zijn en een in het midden van een cake gestoken spies er schoon uit komt. De cake zien er nog licht ongaar en vochtig uit, maar dat hoort zo en het is een deel van hun charme. Laat de cake 30 minuten in de vorm afkoelen.  Serveer ze nog enigszins warm, of laat ze afkoelen. 
  • Garneer de cake naar keuze met gehakte pistachenoten, granaatappelpitten of rozenbladeren.
  • Serveer het eventueel met vers geklopte slagroom of pistachepasta. 
  • Smakelijk

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 240 g gemalen amandelen
  • 170 g fijne rietsuiker
  • 50 g kokosmeel
  • 80 g boter, direct uit de koelkast, in blokjes
  • 3/4 theel. zout
  • 100 g Griekse yoghurt
  • 60 g verse spinazie, gestoomd en fijn gemixt
  • 2 eieren
  • 1/4 theel. amandelextract 
  • 3/4 theel. gemalen nootmuskaat

Garnering:

  • Slagroom of pistachepasta 
  • granaatappelpitten
  • 2 theel. pistachenoten, fijngehakt
  • Rozenbladeren (to koop bij thee- of natuurwinkels)

Het recept is geïnspireerd op de Perzische liefdescakes  uit het boek “SWEET”, geschreven door  Yotam Ottolenghi.

Ik heb dit recept aangepast met spinazie, kokosmeel en pistachepasta.  Het resultaat was verrassend lekker. 

Een prettige, liefdevolle feesten toegewenst.