Iraans Nieuwjaar = Norooz 1399

 

Iraanse Tijd 20/03/2020 07:20:00

Belgische tijd 20/03/2020 04:50:00

 

Het belangrijkste feest van het jaar in Iran is Norooz, het oud-Perzisch Nieuwjaarsfeest, dat elk jaar gevierd wordt op 20 maart. Norooz betekent: “De nieuwe dag“, de terugkeer van zon en licht na een lange winter, het begin van de lente. Van oorsprong is Norooz een zoroastrisch feest.

Het symbool van Norooz voor Zoroasterisme is een leeuw en een stier.

Dit motief komen we vaak tegen in Persepolis: een leeuw die een stier aanvalt en verjaagt.  De leeuw staat voor de dag of het nieuwjaar en de stier staat voor de nacht of het oudjaar.

persepolis 1

Volgens de traditie luiden zwart geschminkte troubadours zingend en dansend door de straten met trompetten het nieuwe jaar in.

Aangezien Norooz het moment van een nieuw begin, van een beter leven is, worden de huizen grondig schoongemaakt en versierd met o.a. bloemen. Iedereen steekt zich in het nieuw en er wordt veel voedsel gekocht. Dit heeft dan tot gevolg dat het de dagen voor Norooz in de bazaar en de winkelstraten de drukste tijd van het jaar is.

De schoolkinderen hebben vanaf 20-21 maart twee weken vakantie. Tijdens deze nieuwjaarsdagen gaan families en vrienden bij elkaar op bezoek, eten lekkere hapjes en geven geschenken aan elkaar. 

Bij elk gezin zal je tafels vinden, vol met zeven dingen die allemaal met een “s” beginnen. Immers, de Amshaspandan, die de belangrijkste engelen in het Zoroasterisme zijn, zijn met zeven.

HAFTSIN (7 s)

SIEB – (appel) symbool van geboorte, gezondheid en schoonheid

SAMANUE – (zoete pudding van ontkiemd graan) symbool van overvloed en de ultieme verfijning van de Perzische kookkunst

SENJED – (gedroogde zoete fruit van de oleasterboom) symbool van liefde

SIR – (knoflook) symbool van genezing

SERKE – (azijn) symbool van onsterfelijkheid en eeuwigheid

SABZEH – (groeiend in een schaal tarwe, gerst- of liezenspruiten) symbool van wedergeboorte

SEKKEH – (munten) symbool van rijkdom en welvaart

Ook andere elementen zijn aanwezig op de Norooz-tafel:

  • Goudvissen in een kom: symbool van het leven
  • Spiegel: symbool van het licht van de wijsheid en de schepping
  • Gekleurde eieren: symbool van vruchtbaarheid
  • Dichtbundel van Hafez: om de toekomst te voorspellen.

Het Norooz-feest wordt voorafgegaan door een aantal andere feestelijkheden. Zo is het al een eeuwenlange traditie om de laatste woensdag voor Norooz over vuren te springen om zo je leven te zuiveren. Juichend zeggen ze tegen het vuur, al springend: “Mijn gele kleur voor jou en jouw rode kleur voor mij.” Geel staat voor ziekte en rood voor gezondheid.

Op de laatste vrijdag van het oude jaar bezoeken de mensen de graven van familieleden. Op deze manier worden de geesten van de overledenen betrokken bij het nieuwe jaar.

Op de laatste dag van de Norooz vakantie – de dertiende dag (“Siezdah Beder“) van het nieuwe jaar – gaat de hele familie de natuur in om daar samen te picknicken. Die dag mag men zeker niet thuis doorbrengen: het zou ongeluk brengen.

Norooz Mobarak!

Gelukkig Nieuwjaar