Olijven tapanade (Zeytoon parvardeh)

Gemarineerde olijven in granaatappelmelasse met walnoten

Omdat walnoten en granaatappels erg in trek zijn in het noorden van Iran vind je ze ook in tal van gerechten, bv. Zeytoon Parvardeh. Marineer de olijven een dag op voorhand. Zo dringen de smaken nog sterker door!

Hapje voor 6 personen

  • 300 gr groene olijven zonder pitten
  • 150 gr walnoten, fijngehakt
  • 3 el granaatappelmelasse (te vinden in Midden-Oosten winkels)
  • 1 el dadelsiroop
  • ½ kopje granaatappelsap
  • zwarte peper
  • 2 tl olijfolie
  • Verse munt en granaatappelpitjes voor versiering
  1. Laat de olijven, indien ze gezouten zijn, één uur weken in water. Ververs het water af en toe.
  2. Hak de walnoten fijn.
  3. Bereid het sausje in een kom met de granaatappelmelasse, de dadelsiroop, het sap van 1 granaatappel en versgemalen peper.
  4. Doe de noten en de olijven erbij en roer alles goed onder.
  5. Indien nodig, kan je de zoet-zure smaak nog aanpassen met meer melasse en siroop.
  6. Besprenkel de olijven met fijne olijfolie van goede kwaliteit.
  7. Dek de kom af en laat alles een paar uur in de koelkast marineren.
  8. Versier met verse granaatappelpitjes en munt, net voor je het hapje serveert (liefst met kleine schaaltjes, servietjes en vorkjes omwille van de olie)

Je kan zeytoon parvarde één week, afgedekt in de koelkast bewaren.